
BOARD OF REGENTS  
BRIEFING PAPER  

1. AGENDA ITEM TITLE:  HANDBOOK Revision:  Grants -in-Aid – Professional Staff

MEETING DATE:   June 7-8, 2018, Board of Regents Meeting

2. BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE:
Existing Board policy provides grants in aid (GIA) for professional staff and certain dependents (Title 4, Chapter 3, 
Section 12).  The policy restricts professional staff members to no more than six credits in fall and spring semesters.  In 
addition, the policy provides that professional staff members employed under an “A” contract are limited to three credits 
for a GIA across all summer semesters. 

The Chancellor, in consultation with the Council of Presidents, recommends allowing professional staff members to take 
an additional three credits under the GIA program in the fall, spring and summer semesters on a case by case basis with 
the approval of the institutional president if the professional staff member is enrolled in a degree program designed for 
working professionals.   

3. SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED:
Amend Title 4, Chapter 3, Section 12 to allow professional staff members to take an additional three credits under the 
GIA program in the fall, spring and summer semesters on a case by case basis with the approval of the institutional 
president if the professional staff member is enrolled in a degree program designed for working professionals.  See the 
attached policy proposal.   

4. IMPETUS (WHY NOW?):
The Chancellor, in consultation with the Council of Presidents, recommends this policy revision to support NSHE 
professional staff who are pursuing a degree program designed for working professionals.   

5. CHECK THE NSHE  STRATEGIC PLAN GOAL THAT IS SUPPORTED BY THIS REQUEST:
�‰ Access (Increase participation in post-secondary education)
�‰ Success (Increase student success)
�‰ Close the Achievement Gap (Close the achievement gap among underserved student populations)
�‰



8. ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED:  
Do not approve the proposed policy revision and retain the existing credit limitation. 
 
 
9. RECOMMENDATION FROM THE CHANCELLOR’S OFFICE:  
 



 

POLICY PROPOSAL  
TITLE 4, CHAPTER 3, SECTION 12 

Grants-in-Aid – Professional Staff and Dependents 
 

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 
 

 
Section 12. Grants-In-Aid – Professional Staff and Dependents  
 
1. The following classifications for professional staff are eligible for grants-in-aid as defined by 

this section:  
a. Professional staff members who are on an “A” or “B” contract for at least .50 FTE 

employment;  
b. Professional staff members who are on sabbatical or leave of absence without pay;   
c. Emeritus faculty and emeritus professional staff;   
d. Adjunct and clinical faculty, including joint faculty appointments within the University 

of Nevada, Reno School of Medicine or the UNLV School of Medicine; and  
e. Retired professional staff members who are age 55 or over at the time of retirement and 

have at least 20 years of NSHE service. 
. . . .  
 
8. Except as otherwise provided, professional staff members as defined in this section are 

restricted to no more than six credits in the fall and spring semesters.  Professional staff 
members employed under an “A” contract shall be limited to three credits for a grant-in-aid 
across all summer semesters. Upon approval by the institutional President or his or her 
designee, on a case by case basis, professional staff members enrolled in a degree program 
designed for working professionals may also take an additional three credits in the fall, spring 
and summer semesters.  Professional staff members employed under a “B” contract are not 
limited in the number of credits that are grant-in-aid eligible during all summer sessions.  There 
shall be no restriction on the number of credit hours a spouse or financially dependent child may 
register for under this policy.  Upon approval by the institutional President, community college 
faculty while on sabbatical may take additional courses under this policy if for professional 
development.    
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